ŚRODKI DO MYCIA I DEZYNFEKCJI
Dobry środek myjący powinien:
- posiadać wysoki współczynnik powlekania, którym wyraża się zdolność zwilżania powierzchni,
- posiadać zdolność emulgowania i dyspersji tłuszczu, tzn. utrzymywać kulki tłuszczu w formie rozproszonej, zmydlać tłuszcze, co jest szczególnie ważne przy usuwaniu tłuszczu i olejów z powierzchni,
- wywoływać pęcznienie i peptyzację białek,
- rozpuszczać zanieczyszczenia organiczne (np. skoagulowane białka) i zanieczyszczenia nieorganiczne,
- posiadać zdolność penetracji zabrudzeń wypłukiwać zanieczyszczenia z zabrudzonej nierównej powierzchni, zapobiegać tworzeniu się osadu,
- być łatwo usuwalny w czasie płukania,
Dobry preparat odkażający powinien:
- mieć silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze,
- jego aktywność bójcza nie powinna obniżać się pod wpływem obecności substancji
organicznych, pH, wilgotności względnej, obecności mydeł i detergentów, twardej wody i innych czynników środowiskowych, - posiadać niską toksyczność dla zwierząt i ludzi,
- być tani i łatwy w użyciu,
- dawać się łatwo spłukiwać z powierzchni,
- ulegać biodegradacji i nie zatruwać środowiska,
- nie wywoływać zachorowań i odczynów alergicznych,
- nie wywoływać niszczenia, korozji i zmiany barwy odkażanych obiektów,
- być bezwonny.
Skuteczność dezynfekcji zależy od wielu czynników. Najważniejsze z nich to:
- właściwości użytego środka dezynfekcyjnego,
- sposób i solidność wykonania zabiegu,
- właściwości biologiczne drobnoustrojów,
- warunki środowiskowe w tym mikroklimat.